Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015

Μεξικό: Claudio Peña Castillo - Presente!

Πέντε μήνες μετά τη σφαγή στην Iguala και την εξαφάνιση των 43 φοιτητών της Ayotzinapa, το Μεξικό κλονίζεται για άλλη μία φορά από τη βίαιη αστυνομική καταστολή, αυτή τη φορά απέναντι στους καθηγητές του  Guerrero, ένα παραθαλλάσιο θέρετρο του Ακαπούλκο.


Την περασμένη Τρίτη, στις 24, καθηγητές από το Συντονιστικό Εργαζομένων στην Εκπαίδευση ( GETEG) μαζί με την Ένωση Εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα του Γκερέρο, πραγματοποίησαν συγκέντρωση, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακαπούλκο.  Η κίνηση αυτή  είχε ως στόχο την εκπλήρωση του αιτήματος των δασκάλων για την πληρωμή των μισθών τους, η οποία είχε ήδη καθυστερήσει αρκετούς μήνες. Επιπρόσθετα, αποτέλεσε δείγμα  της αλληλεγγύης τους στο κίνημα για τους 43 εξαφανισμένους της Ayotzinapa.
Η βίαιη καταστολή εναντίον των εκπαιδευτικών στο Guerrero, στοίχισε τη ζωή του συνταξιούχου καθηγητή Claudio Peña Castillo, 65 ετών.  Ο Castillo έχασε τη ζωή του αφού χτυπήθηκε σφοδρά από την αστυνομία.


Η κυβέρνηση σε μία δήθεν κίνηση για να απονείμει δικαιοσύνη προσπάθησε να εντοπίσει τους δράστες της δολοφονίας, χωρίς, όπως ήταν αναμενόμενο να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
 Εκπαιδευτικοί και μέλη του συνδικάτου CETEG, όχι μόνο κατήγγειλαν την απάνθρωπη δολοφονία, αλλά και τον βιασμό 4 καθηγητριών, καθώς επίσης και την εξαφάνιση 12 άλλων. Μάλιστα οι καταγγελίες επιβεβαιώνονται και από το μεξικάνικο τύπο.

« Έχουμε τέσσερις καθηγήτριες που υπέστησαν βιασμό από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Χτες κατά τη διάρκεια της καταστολής τους πήρε ένα φορτηγό και τους μετέφερε σε ένα σκοτεινό μέρος, δήλωσε ο Μανουέλ Σαλβαδόρ Ρόσας, μέλος της GETEG. Ενώ, έχουμε 12 καθηγητές που λείπουν μετά την επέμβαση της αστυνομίας, δεν ξέρουμε που βρίσκονται, και δεν έχουν δώσει σημεία ζωής στην οικογένειά τους».


 Αυτή η καταστολή αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης του Peña Nieto για να αποπροσανατολίσει τα βλέμματα από την υπόθεση των εξαφανισμένων  φοιτητών. Σε αυτήν την κατάσταση εσωτερικής κρίσης, η κυβέρνηση του Μεξικού υφίσταται την κατακραυγή από διάφορες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαίωματα, και όχι μόνο. Είναι ξεκάθαρο ότι  ο Πένια Νιέτο, επιδιώκει να κλείσει την υπόθεση της  Αyotzinapa, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της δημοκρατίας,  Murillo Karam. Μάλιστα η ποινικοποίηση και η καταστολή της συμμετοχής στις διαδηλώσεις είναι αποκαλυπτικές των προθέσεων της κυβέρνησης.

Ωστόσο, παρά τις απαγορεύσεις και την κρατική βία, χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους των μεγάλων πόλεων του Μεξικού, απαιτώντας την επιστροφή των 43 φοιτητών. Πέντε μήνες μετά το συνταρακτικό γεγονός ένα σύνθημα κυριαρχεί σε όλη τη χώρα : “Τους θέλουμε πίσω ζωντανούς.”

πηγή: Telesur


Το θέμα των εξαφανίσεων που διαχρονικά αποτελεί απότοκο των σκληρών μεθόδων άσκησης πολιτικής στη Λατινική Αμερική, έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Η πολύπαθη αυτή περιοχή του κόσμου, υπήρξε το πειραματικό πεδίο εφαρμογής του νεο-φιλελεύθερου δόγματος. Οι κρατικοί μηχανισμοί της  συνέχισαν και διεύρυναν  με επιμέλεια αυτές τις επιδιώξεις. 

Είτε αυτές υπήρξαν αυτοσκοπός  μίας δικτατορικής επιβολής είτε κρυφή ατζέντα  “σωτήριων” – “απελευθερωτικών”  κυβερνήσεων με δημοκρατικό πρόσχημα. Όπως και να προβάλλει διαχρονικά το πρόσωπο του δυνάστη, τα σημάδια πόνου και οργής διακρίνονται με φρικτό τρόπο κάθε τόσο στο “σώμα” των λαών της Λατινικής Αμερικής.


Δολοφονίες, εξαφανίσεις και κάθε είδους βασανισμοί συνθέτουν το πορτρέτο μίας περιοχής που συνεχίζει να υποφέρει, γράφοντας με αίμα τις σελίδες της ιστορίας της.  Από το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβίδεο μέχρι το Καράκας και το Μεξικό, ένα πολυσύνθετο, δυναμικό και ανυποχώρητο κίνημα υπεράσπισης της ελευθερίας και της ανθρώπινης χειραφέτησης αναδύεται... Καθώς αν για κάτι, αποτελεί παράδειγμα η Λατινική Αμερική, είναι ο τρόπος με τον οποίο τόσα χρόνια τώρα ξέρει και μπορεί να αντιστέκεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου